Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Fyz.osoby doplňte si do stránek údaj o registr.ŽL

17. úno 2014 14:53 #114546
Kamarád teď měl kontrolu ze živnostenského úřadu a vylezlo z nich, že by mohli v blízké době kontrolovat jestli mají fyzické osoby na svých webových stránkách požadované údaje dle nového občanského zákoníku. Hodně lidí si myslí, že se tato povinnost týká jen e-shopů, ale mělo by to být uvedeno u jakékoliv webové prezentace podnikající osoby. Kromě jména, adresy a IČ by měl být uveden i údaj o zápisu do živnostenkého rejstříku. Více viz následující....

Podnikám jako fyzická osoba. Jaký údaj o evidenci mám uvádět na fakturách, listinách a na firemním webu, když nejsem zapsán do obchodního rejstříku?
Zmiňovaná povinnost je stanovena v § 435 nového občanského zákoníku, v platném znění, který uvádí: "Každý podnikatel musí uvádět na obchodních listinách (např. objednávky, obchodní dopisy, faktury, smlouvy, ad.) a v rámci informací zpřístupňovaných veřejnosti prostřednictvím dálkového přístupu (webové stránky) své jméno a sídlo. Podnikatel zapsaný v obchodním rejstříku uvede na obchodní listině též údaj o tomto zápisu včetně oddílu a vložky; podnikatel zapsaný v jiném veřejném rejstříku uvede údaj o svém zápisu do tohoto rejstříku; podnikatel nezapsaný ve veřejném rejstříku uvede údaj o svém zápisu do jiné evidence. Byl-li podnikateli přidělen identifikující údaj (např. identifikační číslo IČO), uvede i ten. Na výše specifikované listině lze uvést i další údaje, nejsou-li způsobilé vyvolat klamavý dojem".

Údajem o zápisu do jiné evidence je nepochybně uvedení názvu evidence, v níž jste zapsán, a kdo ji vede. Je nutné též uvést IČO, bylo-li již přiděleno. Sporné může být, zda je nutné uvádět i další evidenční číslo, pod nímž jste v daném rejstříku zapsán. Zákon to výslovně nevyžaduje, avšak v zájmu právní jistoty lze takový postup doporučit.

Výpis ze živnostenského rejstříku Vám dnes může vydat jakýkoli obecní živnostenský úřad v ČR, popř. pracoviště Czech Point. Čísla uvedená na výpise ze živnostenského rejstříku (č.j., ID RZP a další) mohou být při vydání dalšího výpisu, o který si můžete kdykoli požádat, vždy jiná. Evidenční čísla živnosti nebo rejstříková čísla již nejsou součástí výpisu, tudíž není vhodné tyto údaje uvádět na listinách či webových stránkách. Pokud hodláte zadat výrobu razítka, popř. si vytvořit záhlaví na obchodní listinách, pak lze doporučit např. tuto obecnou formu:

Zapsán v živnostenském rejstříku (pozn. já jsem navíc doplnil i ev.č. registrace)
Úřad příslušný podle § 71 odst. 2 živnostenského zákona: např.Magistrát města Hradec Králové


Tato formulace je jednoznačná a pokud nezměníte adresu sídla do obvodu jiného obecního živnostenského úřadu, pak je i neměnná. Příslušnost úřadu se řídí adresou sídla, a tento údaj je uveden na výpisu ze živnostenského rejstříku.

17. úno 2014 16:34 #114550
Odpověď od Karri
Návštěvník

19. úno 2014 14:43 #114589
Odpověď od Libor Adámek
Uživatel
Jasně, že to není novinka, ale já jsem o tom vůbec nevěděl a někomu to třeba pomůže.

Powered by Fórum