Přihlásit se

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 bezpečnostní vydání (29 lis 2023)

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 4.x. a 5.x.

Jak dostat do sablony opakujici se obrazky?

12. lis 2012 14:30 #99800
Jak dostat do sablony opakujici se obrazky? od radek
Zkušený uživatel
Ahoj,

potreboval bych poradit s jednou veci. Uz skoro dva dny se peru s nastavenim jedne veci u sablony Afterburner od RT. Sablona neni moc pekna, ale je zatracene rychla, coz mne vyhovuje. Vypl jsem si take mootools a ted bych potreboval vedet, jak udelat nasledujici:

1. Do sablony, respektive do sirky webu (nevim jak to napsat) potrebuju dat dva vertikalni proouzky z obrazku, ktery by se porad opakovaly na zaklade delky stranky. Chtel bych je po obou okrajich webu. Napadlo mne udelat to jako dva moduly, ale vysledek neni dobry, navic oba obrazky jsou mnohem uzsi, nez moduly a moduly tim padem uberou ze stranky dost mista, coz je skoda. Muzu samozrejme udelat sablonu o neco sirsi, nez je tusim 962px, ale to ted nema smysl resit. Objevil jsem ze mam pouzit toto
Code:
{background-repeat: repeat-y}
nacpal jsem to do modulu, ale nefunguje to. Takze je jasny, ze to patri jinam, asi nekam do CSS sablony. CSS ale neumim a ani se ho ucit nechci. Ty znaky mne delaji problemy a tak bych byl raqdek, pokud by se nasel nekdo, kdo by byl chopen nejak poradit. Je mne jasny, ze to pro cloveka, kerej to umi bude malickost, ale ja to nemam sanci objevit.

2. Pripadne, pokud to nejde nebo je to blbost, tak bych rad ty vertikalni obrazky dal z vnejsi strany sablony jako pozadi webu. To ale take nevim, jak udelat. Co jsem zatim objevil je moznost, ze z tech dvou obrazku udelam jeden, prostredek vymazu a nacpu to nejak na pozadi, ale urcite je blbost to takto resit a pak hlavne stejne by se ty obrazky zase neopakovaly.
adresa webu, kde si to zkousim je streda.vystavaafrika.cz

Pokud by nekdo vedel co s tim, tak dejte vedet. Pozmenoval jsem si uz barvy atd., ale na ten opakujici se obrazek na pozadi nemuzu prijit a hlavne nechapu, kam a jak ho umistit, aby to bylo na tom miste, kde chci.

dik

dik

12. lis 2012 15:11 #99804
Odpověď od Cony
Moderátor
No, píšete, že se nechcete učit CSS, ale ono je to právě o CSS.
To co jste přidal Vám nefunguje, protože je to
  • Přidané na špatné místo (mělo by to být v nějakém CSS souboru)
  • Obrázek máte vlložený jako obrázek a ne jako pozadí nějakého prvku
Obě varianty které píšete jsou řešitelné, záleží co Vám bude vyhovovat. Šlo by např. oba obrázky spojit do jednoho a ten nastavit jak pozadí celého prostředního sloupce. Podmínkou by pak bylo že nebudete používat pravý a levý sloupec pro moduly (jinak by Vám zasahovaly do obrázků) a pprostřední sloupec buď zúžit (pokud by obrázky měly být "uvnitř"), nebo rozšířit a nastavit správně margin a padding.
Každopádně, CSS se budete muset naučit, a zde se nejedná o úplně základní CSS.

12. lis 2012 15:31 #99806
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
No takto, abych to uplne uvedl na pravou miru a klidne si muzeme tykat nebo aspon ja jsem na to zvyklej na forech. Nechci se to ucit, protoze vim, ze se to ani nemam sanci naucit. Pro kazdyho to neni. Pro me je najit neco v kodu jako udelat statnice. Ted jsem dokonce uz "pokrocil" tak, ze si nektery veci menim sam a dokonce si menim barvy - sice nebudu popisovat zpusob jak to delam, protoze je otresnej, ale jde to. Vim ale, ze nic slozitejsi nezvladnu. Ty vymeny barev apod. jsou pro me konecnou. I kdyz se musim priznat, ze jak vidim, jak to jede rychle, proti klasicke RT sabolne, tak mne to laka si to dat na moje weby, jenze tam je problem s tim, ze kdyz zase dodam rozsireni, tak to zase stejne bude pomaly. Myslim, si, ze na tuto upravu, kde se snad nemusi menit moc veci neni nutne se CSS ucit, obzvlast proto, kdyz s tim mam problemy. Ale k veci.

CSS souboru to ma nekolik, ke kazdemu vzhledu 1 malinky. Takze bych vedel, kde ho hledat, ale uz nevim, co a kam do nej psat. Jak jsem psal, zmeny barev jsou asi moji horni hranici. Uz jen objeveni loga bylo sileny.

No jestli by slo udelat neco tak, aby to bylo jakoby uplne po krajich ty prouzky a doprostred dat jeste jinej obrazek, tak to by mne vyhovoalo uplne nejvic. Chtel jsem totiz na misto, kde se pise text dat obrazek se vzorkem. Zase je asi skoda mit po obou stranach jen obrazky a nemit moznost tam uz nikdy dat nejaky modul, ci cokoli. Mozna proto by asi bylo lepsi udelat sablonu o neco sirsi a pak po stranach prouzky a pak teprve "vnitrek" webu. Co je lepsi?

Sirku sablony upravuju primo v jejim nastaveni.

12. lis 2012 16:32 #99812
Odpověď od ghost
Zkušený uživatel
hodte sem obrazek toho, jak si to predstavujete, a my vam treba ten zapis do css napiseme

to, jak to delate nyni (moduly), je nesmysl

Joomla! pro každého

12. lis 2012 16:54 #99815
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
Ja ted uz taky vim, ze je to nesmysl. To byla jen zkouska, ja jsem si jen rikal, ze to zkusim a treba to nejak pujde. Pak me napadlo to napsat do CSS, tak jsem zkoumal jiny sablony a zjistoval, jak to pisou ostatni, ale to mne taky neslo, hlavne jsem nevedel, jak tomu rict, ze to patri na toto a toto misto.

Jak si to predstavuju prave nevim. Podle toho, co psal Cony, je asi lepsi to dat jakoby z venku webu. Jenze to bude vypadat tak nejak divne, kdyz bude spodek webu jinak sirokej, nez vrsek, ale zase se nekdy v budoucnu muzou pridat moduly.

Kdyz to budu chtit uvnitr, tak to bude urcite hezci. Ja bych si spis nechal poradit, co je lepsi podle vas. Vy asi spis vite, nez ja, jak se takovy veci delaji a co je proste blbost. Kdyby to slo, tak bych jeste rad mel na pozadi pisma, teda uprostred webu ten obrazek misto barev. Ten mam uz pripravenej. Takze pokud to pujde, necham si poradit, pokud ne, tak je to asi lepsi ve smyslu hezci mit uvnitr.

Tady je cca obrazek, jak bych to chtel a ted jsem si uvedomil, ze jsem urizl vrsek s headerem, ale to neni nutny nebo jo?

www.imagehosting.cz/?v=spojeno.gif

12. lis 2012 17:08 #99817
Odpověď od Cony
Moderátor
Jak to udělat (jestli zvenku nebo uvnitř) je čistě designová věc, to si rozhodni sám. Viděl bych to o rozhodnutí jestli někdy budou moduly v levém a pravém sloupci nebo ne. Pokud ano, umístění obrázků uvnitř by dost prostor zúžilo. Samozřejmě by šlo i rozšířit hlavičku, ale ta na webu zatím vidět není, tedy těžko říct...
Pokud jsem obrázek pochopil, nemělo by tam tedy být ani to šedivé pozadí pod prostředním sloupcem? Je už na webu někde ten obrázek se třemi postavičkami? A prvotně bych zkopíroval oba obrázky do složky /images v šabloně, bavíme se o úpravě CSS šablony, tak ať je to vše pohromadě. Druhotně bych vypnul ty moduly co tam teď jsou, ať je vidět čistý design, a nakonec doplnil tu úvodní stránku o nějaký Lorem Ipsum text, ať je vůbec něco vidět :-)

Powered by Fórum