Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

ukládání php souborů

18. říj 2013 11:27 #111897
ukládání php souborů od maly
Začátečník
Zdravím, můžete mi prosím někdo jako pro úplného blbečka popsat jak a kam můžu vložit php soubor v redakčním systému? Jestli jsem správně pochopil, pak přes admin rozhraní php soubor nevložím. Musím tedy vkládat soubor na ftp? Jestli ano pak do jakých adresářů? Fungují nějaká pravidla aby mi to v systému nenadělalo paseku?
Např: chci vložit zjišťování ip adres návštěvníků webu. tento kód, ale nemám šajn jak a kam ho umístit

<?php
$ip = $_SERVER;
echo "Vase IP adresa je: $ip";
?>
vytvořit php v pspadu zvládnu :)
Díky za pomoc

18. říj 2013 11:56 #111901
Odpověď od Cony
Moderátor
To není tak jednoduché, používáte redakční systém právě proto, aby jste nemusel psát PHP. Pro vkládání PHP kódu existují různé moduly a komponenty, navíc existuje velké množství rozšíření i hotových, obvykle si z nich vyberete. Zkuste prozkoumat JED .

18. říj 2013 12:05 #111902
Odpověď od maly
Začátečník
Díky za odpověď ....o pluginech i o této stránce vím, ale nechci zahltit joomlu desítkami plaginů, jednodušší a "čistší" mi přijde vložit php soubor někam do složky, kde si ho dokáže joomla přečíst. Je spousta maličkostí,na které si pluginy stahovat nechci, právě jako tento případ. Ale jestli není zbytí ..

18. říj 2013 12:43 #111905
Odpověď od Bong
Moderátor
Proč byste měl Joomlu zahlcovat spoustou pluginů? Například to co požadujete je pitomost k ničemu, tedy pokud s tím nehodláte dále pracovat. Nejprve si tedy rozmyslete co a k jakému účelu opravdu potřebujete a podle toho najděte komplexní rozšíření.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

18. říj 2013 12:50 #111907
Odpověď od maly
Začátečník
Kdyby to byla pitomost a delal jsem to jen z rozmaru, asi bych nevyvíjel takove usili. Je v celku jedno k cemu IP adresu potrebuji, a hlavne jednalo se o priklad. Cas od casu potrebuji v Joomle neco doupravit a php soubor mi prijde efektivnejsi nez plugin. Plugin ma v sobe dalsich x funkci, ktere ja nepotrebuji. Php plni pouze funkci, kterou mu zadam. Aspon tak to vidim ja...mozna se mylim.

18. říj 2013 15:08 #111908
Odpověď od Cony
Moderátor
Joomla je framework, a pokud do ní chcete něco dodávat, mělo by to dodržovat vlastnosti toho frameworku, jinak si zaděláváte na problémy. "Dodat PHP soubor" nelze, PHP kód si ale můžete dopsat např. do šablony (viz Template override), napsat si vlastní modul, nebo plugin, nebo i komponentu.

Pokud už chcete psát vlastní PHP, pište jej tak, jak do Joomly patří, uvidíte, že Vám to ve finále ušetří spoustu nervů i času.

18. říj 2013 16:23 #111909
Odpověď od Houbák
Zkušený uživatel
S tím, co píše Cony a Bong naprosto souhlasím!!! Naučte se Joomlu používat a využívat její přednosti v podobě stovek rozšíření, které pro ni naprogramoval někdo jiný. Nikdo a nic vám nebrání si jakéholiv rozšíření upravit v rámci licence GNU.
Nicméně, pokud trváte na svém php souboru, nic vám nebrání ho v modulu volat pomocí html tagu iframe, ale je to dosti amatérské...