Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Co odpovědět na otázku „Proč používat Joomlu?“

02. úno 2018 16:23 #134048
Občas se mě někdo z okolí zeptá, na čem by si měl/a postavit web. Když odpovím, že třeba na J!, většinou následuje otázka:

„Proč mám mít web na Joomle a ne třeba na jiném systému?“

Nějakou sadu odpovědí mám, ale zajímají mě i vaše názory. Co byste odpověděli na takový dotaz laikovi vy? Považujete Joomlu za vhodný systém i pro začátečníky, a pokud ano, proč?

Za odpovědi předem díky.

MaK.

--- -- -

02. úno 2018 22:59 #134050
Odpověď od H13
Admin
Vždy je to o tom, co člověk od toho čeká a co s čím porovnává.

Mě jako programátora jednoznačně zaujalo jak je Joomla! napsaná:

- moderní a elegantní kód (oproti konkurenci extra moderní, z jiné galaxie)
(OOP, MVC, observery, přístup k databázi, pluginy, ...)

Asi všichni občas nadáváme, že v některý nových verzi něco nefunguje, ale to je daň za neustále moderní kód, neustálé updaty.

Pro webdesignery:
- rozšiřitelnost
- možnost přepsání
- možnost stáhnutí různých rozšíření
- jazyková podpora
- celková podpora.
- cena

Uděláš stránku, potřebuješ ji klientovi upravit, tak uděláš override v šabloně a případný update komponenty ti nezničí všechny změny (samozřejmě se nesmí zapomínat na to, občas vlastní override kontrolovat s originálem)

Pro ostatní:
- Joomla! je zdarma a není to jen o tom, že něco můžeš používat zdarma nebo vyzkoušet zdarma, je to i o tom, že díky tomu vznikla velká komunita, která řeší za ostatní problémy, rozšíření, bezpečnost, bugy, atd. Používáš systém a než příjdeš na to, že je někde chyba, tak už je opravená.
- S Joomlou! se dá v oblasti webových stránek postavit cokoliv
- Velká pravděpodobnost, že když se narazí na problém, už ho někdy někde řešil
- "Nekonečný počet" nastavení :-) a možnosti přepisovat nastavení (pro někoho až moc, pro jiného skvělá věc při vytváření různých stránek)
- jeden problém se dá řešit různýma způsobama (vlastní modifikací, rozšířením, přes základní funkce - v poslední době se hojně využívají custom fields)
- podpora

Pak se na to dá dívat z pohledu všeobecnosti - jestli použít redakční systém nebo postavit stránku sám - to by byly zase další výhody

Pokud se na to někdo dívá způsobem: Proč Joomla! a ne Wordpress nebo Drupal - pak je to hlavně o citu, co ti bude vyhovovat víc - jaké ovládání, jaké možnosti, jaké rozšíření pro daný CMS, atd. Pokud by ta diskuze měla být o tom, jestli Joomla! nebo Wordpress nebo Drupal - pak se začne nekonečný flame war, kterých je na webu hodně a které nemají jednoznačné řešení.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

02. úno 2018 23:18 #134051
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Pěkně ses rozepsal, díky za postřehy, H13 :)

To nemusí být jen Joomla vs. Drupal vs. Wordpress, ale třeba i vs. Wix.com, Webnode.cz, Blogger, Medium,… a mnoho jiných možností.

Ještě máte někdo nápad, v čem může být Joomla pro laika unikátní, výhodná?

MaK.

--- -- -

05. úno 2018 16:57 #134073
Odpověď od Cony
Moderátor
Pro mne jednoznačně rozšiřitelnost, ať už existujícími rozšířeními, nebo možností relativně jednoduše dopsat si vlastní plugin / modul / šablonu. Pomocí pluginů lze v Joomle změnit opravdu hodně a to je pro mne obrovské plus.

05. úno 2018 17:01 #134074
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Díky, Cony, ale to asi není úplně vhodná odpověď pro začátečníka :)

MaK.

--- -- -

06. úno 2018 09:18 #134076
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
Ja ti odpovim jinak. Ne, jak mas odpovedet ty, ale jak bych na tu otazku odpovedel ja, pokud by se mne nekdo ptal. Rekl bych mu, aby Joomlu nepouzival, protoze je komplikovana. Rekl bych mu to, i kdyz si to nemyslim. Jen to trosku vysvetlim... Kdyz jsem zacinal s Joomlou, coz je cca 10 let, zkousel jsem Joomlu, Drupal +WP. Zkusmo jsem napsal na fora vsech - Drupal (IT trumpety, co si mysli, ze jsou chytrejsi, nez vsichni lidi dohromady, neprijemni) - WP - reakce docela v pohode - Joomla - nejlepsi reakce. V prubehu let jsem zkousel mnoho CMS, ale zustal jsem u Joomly.

Takze jsem vyloucil Drupal a rozhodoval se mezi tema dvema (WP jsem mel jako vedlejsi instalaci cca 10 let, az do predminulyho mesice, kdy jsem to utnul). Diky lepsim radam z fora jsem zustal u Joomly, ale co bylo hlavni, tak Joomla pro me byla mnohem jednodussi a intuitivnejsi, nez WP a Drupal dohromady.

Tohle ale bohuzel neplati o lidech, kterym jsem Joomlu v prubehu let instaloval. Nedelam weby pro penize, ale znamym atd. Vsichni, do jednoho, maji s Joomlou obrovsky problemy, nechapou to a v podstate vsechno jim musim delat ja, coz je hruza, protoze si za to nic neberu a je to cca 20 instalaci a uz mne to leze krkem.

Lidi nechapou, co je clanek, proc tam v administraci neni stranka, hledaji v adminu, kde je stranka atd. atd. Kdyz je na strance nejaky modul, ktery jen zobrazi obsah, nejsou schopni ho v administraci vubec najit, natoz si ho vytvorit.

Takze to je duvod proc bych ja nikomu Joomlu nedoporucil. Situace se ted hodne zmenila s prichodem pagebuilderu, ale ty jsou zase vetsinou placeny, aby mely upravy z frontendu a i tak to neni uplne ono, ale situaci mne to hodne ulehcilo.

Takze kdyz to cely shrnu. Joomlu bych nedoporucil a pokud jo, tak jedine s pagebuilderem.

Powered by Fórum