Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

fotogalerie, zmenšování fotek

02. čvn 2018 21:01 #136175
Odpověď od marben
Uživatel
Zdravím - přesně tak - zmenšit foto utilitkou (čím jednodušší, tím lepší) a až pak to nahrát na web. Např. Resize Image nebo Image Resizer ... dříve jsem měl utilitku, která dokázala z předvolené volby vytvořit zástupce a pak stačilo přesunout fotky na něj a bylo hotovo - bohužel nemohu teď dohledat. V MacOS lze pomocí skriptu vytvořit složku, do které stačí přesunout původní obrázky a hned se upraví jejich velikost - ve Windows by to možná šlo taky.

Jinak PLUPLOAD umí právě Ignite Gallery - zkoušel jsem teď nahrát foto 6000x4000px cca 5 MB a pak skoro 12 MB a obojí prošlo přes Ignite Gallery i JCE včetně nastaveného zmenšení, přes Showtime Image Gallery však ne. Určitě to chce vyzkoušet na konkrétním webhostingu.
Poděkovali: Bart, Sylvie

03. čvn 2018 14:27 - 03. čvn 2018 14:34 #136183
Odpověď od Bart
Moderátor
Ten mezikrok "změnšování" mi přijde zbytečně složitý pro ty, co se nekamarádí s počítačem, ale chápu, že někde to nejde jinak udělat.
Když jsem si srovnával různé webhostingy, tak co do kapacity (pokud slouží pro web) nejsou povětšinou omezené, tak jako dříve. Takže zmenšování řeším automaticky v Joomla! rozšíření (viz marben a další..). Za sebe vždy řeším větší rozlišení, ať jsou vidět i detaily.

Díky moc za tipy marben.
Poděkovali: Sylvie

06. čvn 2018 13:47 - 06. čvn 2018 13:56 #136216
Odpověď od Sylvie
Nováček
Děkuji velice všem za příspěvky! :-)

Některé klienty se mi podařilo přesvědčit, že s Image resize to zvládnou a joo, zvládnou. Ale říkala jsem si, zda neexistuje něco takového jednoduchého PŘÍMO do Joomly.

Takže shrnu:
Placené rozšíření:
Showtime Image Gallery
Droppics
Ignite Gallery

Easy blog - to nebude to pravé, ale díky za tip!
Mavik je sympatický, ale originál fotky zůstávají na serveru.
PLUPLOAD?? vůbec neznám, nerozumím jak použít...
Nyní už jsem ve fázi, kdy je přesvědčím, ať použijí také Image resize.

Ale kdyby se podařilo objevit nebo spíš vyvinout něco, co by fotky již při nahrání datově zmenšilo, podobně jako to dělá třeba FB, tak by to bylo více než SUPER!

Díky

06. čvn 2018 13:57 #136217
Odpověď od marben
Uživatel
Zdravím a gratuluji k zaškolení uživatelů :-) To automatické zmenšování mi osobně prošlo u Ignite Gallery (využívá právě PLUPLOAD - zpracování fotky ještě před odesláním) a JCE (prošla 12 MB fotka), ale určitě bych to nejdříve doporučoval vyzkoušet na daném webhostingu.
Poděkovali: Sylvie

06. čvn 2018 15:08 #136219
Odpověď od Sylvie
Nováček
díky :-)
parametry na hostingu si mohu nastavit sama, to je vpoho
v JCE prošla 12 MB, ale také tam taková velikost pak zůstala, že?
IG - na ovládání je jednoduchá? třeba ve srovnání s Phoca Gallery, kterouž zákazníci za moc jednoduchou nepovažují..

06. čvn 2018 18:32 #136221
Odpověď od marben
Uživatel
Jak u JCE, tak i Ignite Gallery došlo ke zmenšení fotografie dle předvolených parametrů - fotografie v původním rozlišení tedy nezůstala na webu uložena. Pokud mohu soudit, tak je Ignite Gallery uživatelsky o něco jednodušší než Phoca Gallery (tu jsem ale již cca rok nezkoušel) - podívejte se na web pluginu, je tam hodně podrobný manuál. Co se týče jednoduchosti pro uživatele, tak z fotogalerií je pro mě vítězem nyní Showtime Image Gallery (nemá však zatím funkci na zmenšení originál obrázků) a pak Droppics (originál obrázky zmenší, ale aspoň na mém webhostingu neprojdou fotky ve velkém rozlišení, které prošly přes JCE a Ignite Gallery).
Poděkovali: Sylvie

Powered by Fórum