Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

nestandardní stránky v Indexu

06. úno 2017 13:07 #130122
nestandardní stránky v Indexu od tonboss
Pokročilý uživatel
U většiny Joomla prezentací se často potýkám s problémem, že v indexu Googlu i Seznamu se objevují "nestandardní" stránky typu:
Domena.cz/component/content/article?id=......
Domena.cz/18-menu/podstránka/podstránka (nechápu, kde se tam vzalo to 18-menu)
Domena.cz/podstránka//8-menu
......
Nejčastější problém je ten první, ale i ty další dva nejsou ojedinělé a občas se objeví i jiný bordel.

Otázkou tedy je:
Dá se tohle nějak jednoduše řešit?
Dá se to řešit tak, aby stránky nejen nebyly v indexu (doufám, že poslouží něco jako Disallow: /component/ v robots.txt), ale aby stránky prostě neexistovaly? - jelikož i když je odstřelím s indexu, proč vůbec takové stránky na webu existují? většinou je to smět různých článků, které se nějak podivně slijí do jednoho.
Co to způsobuje, jak tomu předejít?
Co na to SEO? Duplicitní obsah atd?

Weby tvořím od čísté instalace a čisté šablony, bez žádných quickstart balíčků apod. Jedna nabídka v menu - jeden článek. Nechápu tedy, kde se tohle pořád bere a přijde mi to jako dost velký nedostatek Joomly, že takovéhle paskvilní stránky zobrazuje...

Díky za rady a Vaše zkušenosti.

06. úno 2017 13:24 #130123
Odpověď od Bong
Moderátor
Jestli opravdu máte co článek to položka menu (byť skrytého), tak se vám toto na stránkách prakticky nemůže "udělat". Tyhle adresy vznikají například pokud máte články zobrazené v nějakém modulu, nebo k nim přístup máte máte "zahrabaný" ve složitém menu.

Edit, také by se vám mohlo hodit Přesměrování, které najdete v administraci...

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

06. úno 2017 14:07 #130124
Odpověď od tonboss
Pokročilý uživatel
V modulu mám články zobrazené - například modul nejnovější články, nejoblíbenější články (to je myslím řešeno modulem 3tí strany). Takže to možná dělá tohle rozšíření?
Postup toho přesměrování myslíte takto?:
dohledat všechny špatně indexované stránky v Google a Seznamu a jednotlivě je pak přesměrovávat jak patří?

Dá se ale nějak zajistit, aby tyhle stránky neexistovali? Už jen pro ten pocit, že máte na webu množství stránek, které obsahují smět několika článků a vypadají hrůzostrašně...

Použití Disallow: /component/ - je to v pořádku nebo si tím nejspíše odstřelím i něco důležitého?

06. úno 2017 19:16 - 06. úno 2017 19:16 #130126
Odpověď od Bong
Moderátor
Vždyť si to můžete velice jednoduše ověřit. Projděte si vaše stránky a zkontrolujte, jak vypadají odkazy v modulech a nebo i v textu. Vyhledávače si ty odkazy nevymyslí, někde je tam máte.

Uvidíte, že někde z modulu se bude na článek odkazovat stylem: .../component/content/article/612-nazev-clanku.
Když si vytvoříte skryté menu, ve které bude položka typu článek odkazující na zmiňovaný článek, bude se i odkaz v modulu zobrazovat jako .../nazev-clanku

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

11. úno 2017 22:10 #130176
Odpověď od tonboss
Pokročilý uživatel
Tak jsem zjistil, kde je problém.

1) Disallow v robots.txt nezabraňuje v indexaci.
2) veškeré ""špatné" indexované stránky pochází z výpisu kategorií, který je pod adresou www.domena.cz/component/content/ - to jsem si všiml má každý Joomla web. Proč Joomla tuto adresu vůbec generuje? A především dá se nějak odstřelit? Zkoušel jsem přesměrováním v Joomle i vytvořit menu s touto cestou. Ani jedno nezabralo. Možná to půjde přesměrovat v htaccessu, ale mnohem spokojenější bych byl, kdyby šla tato adresa a všechny následujcí "vypnout".

Díky za rady!

11. úno 2017 22:30 #130177
Odpověď od Cony
Moderátor
- Adresa je sice funkční, ale pokud máte vše správně nastaveno, nikde se nezobrazí, a roboti tedy na ní nemohou přijít a nemají ji v indexu.
- Přesměrování v Joomle funguje jen pokud cílová adresa vrací chybu 404, pak dojde k přesměrování, pokud je to platná stránka, k přesměrování nedojde.

Powered by Fórum