Přihlásit se

Joomla 3 na Windows IIS 7

29. kvě 2019 20:08 #140218
Joomla 3 na Windows IIS 7 od StefaN
Začátečník
Dobrý den,

PROSÍM O POMOC - RADU - ASISTENCI.

1) Klient má Win server IIS 7.5, PHP 7.0.6. (v blízké době bude updatováno)
2) Nasadili jsme stránky s Joomla 3.9.6 a potřebujeme posílit jejich výkon, zejména kompresi (zlib, gzip) a expire headers.

Máte někdo zkušenost či můžete pomoci s:
A) Definicí, co vše má být na serveru instalováno (IIS moduly, atp.)
B) Jak má být server nastaven
C) Správně nastavit Joomlu (zřejmě se nebude používat .htaccess, ale web.config)

Klient nezvažuje přechod na Linux. Je připraven udržovat PHP a vše ostatní aktuální.

Děkuji.

31. kvě 2019 12:50 #140242
Odpověď od StefaN
Začátečník
Najde se tu, mezi lidmi věnující se Joomle, někdo fundovaný, který je ochoten i za finanční odměnu toto se mnou řešit? Děkuji.

31. kvě 2019 13:48 #140243
Odpověď od Cony
Moderátor
S konfigurací serveru IIS nemám zkušenosti, ale k bodu C
- ano, měl by se používat web.config, setkal jsem se ale i s tím, že do IIS byl nainstalován nějaký modul, který pak bral htaccess místo web.config. Kompresi a Expire headers nastavíte právě tam.
- databáze bude předpokládám MySQL - MSSQL, pokud se nepletu, nebude v Joomla 4 již podporována, hlavně by byl pravděpodobně problém s rozšířeními třetích stran, málokteré počítá s jinou databází než MySQL.
- Nic jiného by v zásadě nemělo být nutné v rámci Joomly řešit. Snad jen jedině zkontrolovat správné nastavení cest (log / temp / cache) a práv do nich.
- Některá rozšíření třetích stran mají na Windows problémy, obvykle spojené se zápisem do souborů, to budete muset ale otestovat.
Poděkovali: StefaN

31. kvě 2019 14:42 #140244
Odpověď od H13
Admin

Cony napsal: ... hlavně by byl pravděpodobně problém s rozšířeními třetích stran, málokteré počítá s jinou databází než MySQL.

Můžu potvrdit, zatímco na Windows testuji, nikdy jsem nestestoval na MSSQL a u ostatních vývojářů je to stejně. Když už IIS tak rozhodně ne s MSSQL.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

31. kvě 2019 19:55 #140248
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Jedinou zkušenost se serverem Win server IIS mám já zase takovou:

Zákazník trval na tom, že má tento server a eshop (220 000 položek, online napojení na SAP) si chce na něj umístit a provozovat.

Zatímco na našem Apache serveru běžel eshop asi 1,6s načtení, na Win serveru se eshop načítal 30-60s s chybami.

Za měsíc se vrátil a umístil eshop u nás.

Takže moje zkušenost - Win server nebrat :)

MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

14. čvn 2019 13:22 #140340
Odpověď od StefaN
Začátečník
Děkuji za podněty.

1) Skutečně vypadá, že zásadní chybu pro načítání stránek je rychlost odezvy Win serveru.
2) Když zapnu web.config web spadne, ale nějakým způsobem jede s htaccess.

To jest, můj dotaz je stále aktuální :)
Pokud má někdo zkušenost s win serverem a Joomlou - prosím o pmoc.

14. čvn 2019 13:41 #140341
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Dobrý den,

abych to správně pochopil:

I když jste dostal radu, aby jste neztrácel čas a peníze a nespouštěl web na WIN II7, trváte na umístění na II7?

Můžete pak prosím zde uvést jak to bylo ekonomicky náročné nasazení win serveru II7 a jestli se to vyplatilo?
Stačí jen počet hodin, kolik jste tomu museli věnovat.

Díky moc

Rudolf

14. čvn 2019 13:57 #140342
Odpověď od StefaN
Začátečník
Rudolfe,

1. Klient má Win server už řadu let a běželi mu tam weby udělané v nette a další aplikace.
2. Nový web byl nasazen na Joomle stejně jako X dalších, protože a) Joomla deklaruje, že na Win serveru běží a b) znám ji řadu let a fandím jí.

Vše běží slušně, jen doba načítání webů není zrovna sexy, proto to řeším.

14. čvn 2019 14:16 #140343
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Zdravím,

ano důvodům rozumím.

Také máme weby klientů na nette a na Joomla a používáme oba typy serverů. Jen se na to dívám jako na co nejrychlejší a nejekonomičtější vyřešení problému.

14. čvn 2019 14:19 #140344
Odpověď od StefaN
Začátečník
Jasně, chápu.
A jsem rád za každou reakci a radu.

14. čvn 2019 15:45 #140345
Odpověď od Cony
Moderátor

StefaN napsal: 2) Když zapnu web.config web spadne, ale nějakým způsobem jede s htaccess.

Do IIS byl nějaký plugin (už je to pár let co jsem to někde viděl, nepamatuji si název), který s htaccess pracoval, zřejmě ho máte nasazený... Teoreticky by to mohl být jeden ze zdrojů zpomalení webu...

15. čvn 2019 20:01 #140346
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
Na windows tro moc nejede. Ja to zkousel na Azure, na docela vykonnym VPS nebo co to tam maji a byla to totalni tragedie. Podpora to resila tak, ze nic neresila, respektive porad radila nesmysly a ze je problem v Joomle... Smazal jsem to a byl klid. Dej to nekam na Linux a mas klid taky.

17. čvn 2019 12:50 #140348
Odpověď od Cony
Moderátor
S Azure mám také špatné zkušenosti. Je tam nějak strašně pomalá práce se souborovým systémem, např. kontrola souborů pomocí Admin Tools trvala klidně i půl hodiny (běžně proběhne tak za minutu až dvě). Možná to byla jen nějaká špatně konfigurace Azure, ale údajně to měl být nějaký předpřipravený balíček přímo pro Joomlu (dokonce s předinstalovanou Joomlou). Klasické Windows Server byly s výkonností daleko lepší, ale zas byl občas problém se zpětným lomítkem vs. normální lomítkou v cestách.

17. čvn 2019 21:42 #140349
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
Ja zkousel klasickou instalaci, pak predpripraveny, zdubloval jsem vykon serveru a nic. Hruza a des a evidentne jsem byl ale jedinej, kdo videl, ze to nejede - podpora porad videla chyby u me a v Joomle. Delal jsem jim videa, aby videli rozdily, ale podpora byla jen jako cvicena opicka. Hloupa, ale slusna. Pak jsem tam zkousel Joolu s balikem od BItnami a to mam pocit, ze docela jelo, ale blo to pro me komplikovany a hlavne Linux byl na hostingu za par kacek rychlejsi. Linux u nich ale taky nejel. Teprve ho tehdy zacali nabizet, ale bylo to sileny. No, prestal jsem to pouzivat. Mozna by tam nejaky programator vymackl vic, ale nekoho takovyho meli mit na podpore. A nemeli...

17. čvn 2019 23:20 #140350
Odpověď od StefaN
Začátečník
Jsem ve fázi: A) Klient ať jde na Linux nebo B) Jiný méně náročný redakční systém nejspíš bez DTB (třeba Grav)? A to i s ohledem, že není jisté, jak dopadne přechod těchto webů na Joomla 4.