Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

galerie Sigplus - posun obrázků pomocí navigace

22. led 2015 03:53 #119752
Dobrý den,

potřeboval bych poradit ohledně galerie SIGPLUS.

Chtěl bych na jednu stránku umístit více obrázků, které budou rozmístěny různě v textu. To samo o sobě není problém. Ale já bych chtěl, aby po otevření jednoho z obrázků mohl návštěvník stránek pomocí navigace plynule přejít na další obrázky.
Pokud do zdrojového kódu zadám cestu k jednomu obrázku, tak okno, které se mi otevře, nezobrazí navigaci, takže ho musím shodit a na další obrázek znovu kliknout.

{gallery width=40 height=40}images/abcdef.jpg{/gallery}

Předpokládám, že se dá do závorek vložit nějaký další atribut, který propojí jednotlivé obrázky na stránce. Prolezl jsem web projektu, ale nepodařilo se mi najít nic, co by mě dovedlo k cíli.

(Joomla 3.3, Sigplus 1.4.2)

Děkuji za pomoc.

22. led 2015 08:39 #119753
Odpověď od Bong
Moderátor
Musíte si uvědomit, že nevkládáte obrázky, ale galerie obrázků, ale s jedním obrázkem. Takže kliknutím na obrázek otevíráte vždy novou galerii. Tedy to co popisujete je správně. V rámci jedné galerie samozřejmě mezi obrázky přecházet lze.

Musíte tedy použít nějaký plugin pro obrázky (třeba omílaný mavik Thumbnails). Použití Sigplus pro vkládání jednotlivých obrázků do obsahu je pracné a navíc velmi nevhodné řešení.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Poděkovali: Ondřej Blažek

22. led 2015 18:00 - 22. led 2015 18:44 #119760
Odpověď od Ondřej Blažek
Uživatel
Děkuji za odpověď.
Můžete mi, prosím, ještě napsat, proč je použití Sigplus pro vkládání jednotlivých obrázků velmi nevhodné řešení?
V několika článcích jsem ho totiž už použil. Je to z bezpečnostních důvodů? Nebo příliš zatěžuje server?

Rád si nechám poradit.

Děkuji,
O

22. led 2015 19:02 #119762
Odpověď od Bong
Moderátor
To je v pořádku. Pokud vám to rozšíření vyhovuje, můžete jej používat i nadále.

Ale jak jsem psal, je to určeno k vkládání galerií obrázků. Tím je vlastně využití částečně omezeno. Podobné pluginy se používají třeba v článku, který pak končí galeriií obrázků k danému tématu. V podobném případě to dává smysl. Ale pokud chcete vytvářet články s několika různými obrázky, nebude to nikdy fungovat bez nějakých omezení nebo problémů. A nejde jen o to procházení mezi obrázky, ale třeba o jejich automatickou velikost náhledu při různých zobrazeních a třeba i o to, že vlastně v editoru vidíte jen vložený kód a nemáte pořádně představu co děláte. Práce s tím je pomalá a neefektivní (pro podobné účely). A zkuste případnému zákazníkovi dodat systém, ve kterém se vkládají obrázky podobným způsobem... nikdy to nepochopí a hodí vám to na hlavu.

Jsem člověk líný a podobné experimenty mám za sebou.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Poděkovali: Ondřej Blažek

22. led 2015 21:40 #119763
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
použijte libovolnou galerii obrázků (joomgallery, phocagalery) do článků si vložte náhledy z obrázků z galerie (JCE editor na to má dokonce speciální ikonku) a nastavte si při kliknutí na obrázek link (opět ikonka v jce editoru) na detail obrázku v galerii.
Názorně na www.http://www.zs-janskeho.cz/

Powered by Fórum