Nejste přihlášeni!
Vítejte, kolemjdoucí
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Záloha hlavně FTP potažmo i mySql
(1 prohlížející) (1) host
  • Strana:
  • 1
  • 2

TÉMA: Záloha hlavně FTP potažmo i mySql

Záloha hlavně FTP potažmo i mySql 2 let #54641

Ahoj.

Opruzuji s dalším dotazem. Vyzkoušel jsem asi pět programů na zálohu z FTP na FTP. Asi nejlépe mě vycházel Cobian Backup. Vadí mě na něm snad jenom jedna věc. Aby plánované zálohy byli co k čemu, musí být PC stále zapnuté (nebo tedy v době kdy má probíhat stahování).
Nešel by server s Joomlou nahrát nějaký script, který by v danou chvíli odeslal zálohu na ftp server? Musela by být možnost zadat tam adresu a přihlašovací jméno s heslem a nějakou periodu zálohy.
Myslíte že to totální blbost, nebo by to šlo.?

Docela mě tato představa zálohy láká.

Když by byla podobná možnost i pro mySql no tak by to bylo bezkonkurenční.

Sice chápu, že když vykrade web tak získá přístup k heslu, na FTP ale to by se dalo ošéfovat šifrováním hesla ve scriptu, ne?

No jsem zvědavej jak mě chladíte hlavu, ale co kdy by ?
  • Alias75
  • NEPŘÍTOMEN
  • Pokročilý uživatel

Re:Záloha hlavně FTP potažmo i mySql 2 let #54642

A tak uplně špatný nápad to není, ba naopak... ale podobné záležitosti by se neměli řešit skrz Joomlu (vznika tak pouze další článek, který se může "rozbít")

čili pokud hledat, tak něco na php obecně - (php skript) který umí kopírovat z FTP na FTP.
Většina podobných skriptu však bude počítat s pravidelným spuštěním na straně OS serveru hostingu (pokud *unix hosting - cron, atd..) - bylo by možné však vyřešit i jinak.
Záloha SQL databáze by pak byla možná taky, na obdobném pricnipu, jako kopírování z FTP na FTP (pouze by se nejdřív vyexportovala).

Heslo nejspíš ani nemá význam šifrovat - heslo k databázi je uloženo tak jako tak, a při nešifrovaném FTP spojení, se data i heslo při zahájení spojení stejně se přenáší nešifrovaně.
  • trafobrum
  • NEPŘÍTOMEN
  • Zkušený uživatel
Bruo de Transformatoro Ironio

Re:Záloha hlavně FTP potažmo i mySql 2 let #54644

No tak ohledně jsem měl největší obavu, že vznikne problém. Tak to je fajnové.
Co se týče hesla, tak jsem myslel spíše heslo k záložnímu ftp serveru kam se bude záloha přenášet. Je pravda, že tam při připojování bude vidět. Myslel jsem spíše že když někdo web nabourá tak si lehce heslo přečte ve scriptu.

No bylo to fajnové. Koukal jsem někde v roce 2OO5 někdo popisoval komponentu, která zálohovala také, ale novějšího jsem nějak nic neobjevil (netvrdím že to není, nikdo není neomylnej).

Teď jenom kdo by se chtěl do napsání takové věci pustit. U mě to nehrozí. Myslím že o mích znalostech vypovídají nejvíce moje dotazy.

Ale představa komplexní jednoduché zálohy je lákavá. A i když by to podmíněno ručním spuštěním, tak by to bylo o dost pohodlnější.

FOR trafobrum : Koukám ty tady jsi vařenej pečenej
  • Alias75
  • NEPŘÍTOMEN
  • Pokročilý uživatel
Poslední úprava: 2 let Napsal Alias75.

Re:Záloha hlavně FTP potažmo i mySql 1 rok, 6 měsíců #62699

Co?? Nikdo se toho nechce ujmout?? Je mě jasný, že většina lidí co něco umí toho má až nad hlavu, ale trochu doufám, co když by se někdo našel.
  • Alias75
  • NEPŘÍTOMEN
  • Pokročilý uživatel

Re:Záloha hlavně FTP potažmo i mySql 1 rok, 6 měsíců #62710

Já začnu tím, že řeknu (napíšu), že váš problém samozřejmě není ojedinělý a spousta lidí jej řeší. Obvykle však není nutno přímo vymýšlet řešení, protože už existuje.

Na extensions.joomla.org existuje celá sekce, kde najdete zálohovací programy. Takže stačí se do ní podívat a vybrat si.

Asi nejpoužívanější je komponenta Akeeba backup (pro znalé - je to bývaly JoomlaPack). Tento software si odnesl řadu ocenění. Umí spoustu věcí jako je využití automatického spouštění pomocí CRONu, umí zálohovat jen soubory nebo jen DB (ale i obojí), umí vynechávat nějaké složky atd. V době JoomlaPacku byl však značně žrán strojový čas serveru právě na tuto operaci a tak jej některé hostingy neměly rády. Nevím, jak moc se situace změnila. Nicméně Akeeba se chlubí podporou J! 1.6 tj. po migraci by neměl být problém používat komponentu i nadále.

Jako základ pro další "hrátky" bych také doporučil Automated Cron Backup through Email. Výhodou je, že funguje nezávisle na Joomle a toto řešení je systémovější, ovšem méně uživatelsky přívětivé.

Když se tedy podíváte na tato dvě řešení, nemusíte nic sám vytvářet - funguje to Out-of-the-Box.

Jinak existuje i kopa nástrojů, které umí zálohovat mySQL databázi a posílat ji mailem, ale to je jen polovina vašeho požadavku, proto je nezmiňuji.
  • svatas
  • NEPŘÍTOMEN
  • Moderátor
  • Hlava české komunity a dvorní překladatel
Hlava české komunity redakčního systému Joomla! a hlavní překladatel uživatelského rozhraní k ní.

Re:Záloha hlavně FTP potažmo i mySql 1 rok, 5 měsíců #64045

Omlouvám se za pozdní reakci . Ale u těchto programů jsem měl jeden problém. Místo zálohy. Na PC mě to je k ničemu, protože PC musím mít zapnuté. Na FTP mimo web se mě nepovedlo (netvrdím že to není moje chyba) a ne web stránek mě přijde záloha celého adresáře poněkud objemná.A to nemám freehosting, ale placený.
  • Alias75
  • NEPŘÍTOMEN
  • Pokročilý uživatel
  • Strana:
  • 1
  • 2
Doba nahrání stránky: 0.99 vteřin
phoca
virtuemart
artio-logo

Právě přítomno: 363 hostů a 20 členů